Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΔΗΜ.ΟΣ για τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου Παλλήνης

Η Δημοτική Οικολογική Συνεργασία (ΔΗΜ.Ο.Σ.) έχει τοποθετηθεί πολλές φορές επί της οργάνωσης, διεξαγωγής και διαχείρισης των αθλητικών και πολιτιστικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες στο Δήμο Παλλήνης.
Πρακτικά, η θέσπισή τους (με πρωτοπόρο την Ένωση Συλλόγων Γονέων Παλλήνης) αποτελεί αναγκαιότητα για την προαγωγή του αθλητισμού και του πολιτισμού. Είναι προσφορά ίσων ευκαιριών προς όλους, φτωχούς και πλούσιους. Προσφέρει τη δυνατότητα να αθλούνται τα παιδιά συστηματικά και να έρχονται σε επαφή με τις καλές τέχνες. Αποτελεί μέσο καταπολέμησης της παιδικής και της ενήλικης παχυσαρκίας, του άγχους στο σχολείο ή στην εργασία και «διάλειμμα» από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Ακόμη, αποτελεί εναλλακτική διέξοδο για τους ενήλικες και τα παιδιά που θέλουν να διατηρούν επαφή με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
 
Οι ανωτέρω λόγοι καθώς και πολλοί άλλοι (και συνταγματικοί) συγκλίνουν στην πεποίθηση ότι τα προγράμματα αυτά δεν αποτελούν επιχείρηση που λειτουργεί με όρους αγοράς και μάλιστα μιας στυγνής νεοφιλελεύθερης αγοράς.
Τα προγράμματα γίνονται πλέον σε δημοτικούς χώρους που έχει χτίσει με τους φόρους του ο πολίτης και πρέπει να έχουν τα ελάχιστα λειτουργικά έξοδα για εξοπλισμό, αναλώσιμα και αμοιβή των υπαλλήλων και των δασκάλων/προπονητών.  Η χρέωση πρέπει να γίνεται με κριτήρια κοινωνικά, εισοδηματικά, εντοπιότητας και να είναι η ελάχιστη δυνατή.
Τα τελευταία χρόνια, και κυρίως μετά τη συνένωση των δήμων, παρακολουθούμε την αύξηση των χρεώσεων, τουλάχιστον σε σύγκριση με αυτές του τέως Δήμου Παλλήνης, σε περιβάλλον αποπληθωρισμού, μείωσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και αλματώδους αύξησης της ανεργίας.
Παράλληλα, διαπιστώνουμε ότι τα προγράμματα χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την προβολή της δημοτικής αρχής (και όχι ανέξοδα), ενώ ξοδεύονται και χρήματα για την προβολή των προγραμμάτων σε ένα κοινό εξοικειωμένο με αυτά και με σταθερή ζήτηση.   
Η Δημοτική Οικολογική Συνεργασία υπηρετεί με προσήλωση το ιδεώδες της μαζικής συμμετοχής των πολιτών σε αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα, χωρίς διακρίσεις. Κανείς δεν πρέπει να υφίσταται τον κοινωνικό αποκλεισμό επειδή δυσκολεύεται να συμμετέχει. Η αρχή «ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του» βρίσκει πλήρη εφαρμογή στην εκπαίδευση, την υγεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός και η ύπουλη προσπάθεια να συρθούν οι πολίτες στην αποξένωσή τους από τα κοινωνικά αγαθά μάς βρίσκουν απέναντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates