Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Μια “αθώα” ερώτηση και μια οφειλόμενη απάντηση

Με αφορμή τα θέματα διαφάνειας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παλλήνης

Ομολογουμένως δεν περιμέναμε τέτοια πρεμούρα και άγχος από την διοίκηση του Δήμου. Και πολύ δε περισσότερο δεν περιμέναμε να μας κατηγορεί ο υπεύθυνος επικοινωνίας του δήμου και δημοτικός σύμβουλος Δ. Καρράς ότι δεν δημοσιεύσαμε την απάντηση της κ. Κουνενάκη για τα ζητήματα που ανέδειξε η εκπρόσωπός μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάσω Νούτσου.

Ο κ. Καρράς (παρα)πληροφορεί τους αναγνώστες του προσωπικού του ιστολογίου ότι το θέμα αναδείχτηκε από το blog δημοτικής παράταξης. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η εκπρόσωπος της Δημοτικής Οικολογικής Συνεργασίας Βάσω Νούτσου έθεσε πρώτα το θέμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια δημοσιεύθηκαν τα σχετικά ερωτήματα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Μάλιστα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η αντιδήμαρχος κ. Κουνενάκη επιχείρησε ν΄ απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε η κ. Νούτσου.
Για του λόγου το αληθές υπάρχουν και τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία αναρτώνται στον ιστότοπο του κ. Καρρά.

Για την ιστορία η απαντητική επιστολή κ. Ειρήνης Κουνενάκη έχει αρ. Πρωτοκόλου 13660/15/5/2013 και στα χέρια μας ήρθε 3 μέρες αργότερα. Γιατί δεν μας βγαίνουν οι μέρες;

Όσο για την ουσία του θέματος θα τοποθετηθούμε θεσμικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάντε λίγη ακόμη υπομονή...


Το γραπτό αίτημα της κ. Βάσως Νούτσου και η απαντητική επιστολή της κ. Ειρήνης Κουνενάκη παρατίθενται παρακάτω.



Διαβάστε το γραπτό αίτημα της κ. Βάσως Νούτσου στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Προς ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Κα Κουνενάκη Ειρήνη
ΚΟΙΝ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
Κο Ζούτσο Αθανάσιο

Τα κοινωνικά παντοπωλεία απέκτησαν περίοπτη θέση στους περισσότερους  δήμους λόγω της απελπιστικής κατάστασης που βιώνουν όλο και περισσότεροι δημότες.
Για να μη κατηγορηθούν όμως οι δημοτικές αρχές, ότι χρησιμοποιούν την ανέχεια των συμπολιτών τους προς ίδιο όφελος, θα πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα την συγκεκριμένη νομοθεσία περί ίδρυσης και λειτουργίας του θεσμού των κοινωνικών παντοπωλείων (Ν.4071/12 άρθρο 2), που σαφώς αναφέρει ότι: «Η επιτροπή διαχείρισης υποχρεούται να παρουσιάζει ανά εξάμηνο στην οικονομική επιτροπή έκθεση πεπραγμένων και διαχειριστικό απολογισμό. Η οικονομική επιτροπή εγκρίνει με απόφασή της το διαχειριστικό απολογισμό. Η απόφαση αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου ή της περιφέρειας.»
Η ίδρυση και ο κανονισμός λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου στον Δήμο μας έχει γίνει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από 19/7/11 προκειμένου να λειτουργήσει ο θεσμός με συνέχεια, συνέπεια και αξιοπιστία.
Παρακαλώ να μου απαντήσετε αν μέχρι σήμερα έχει συνεδριάσει η διαχειριστική επιτροπή και αν έχει γίνει ποτέ διαχειριστικός απολογισμός και έκθεση πεπραγμένων όπως ορίζεται από τον νόμο.

Εν αναμονή της γραπτής σας απαντήσεως εντός των ορίων που ορίζει ο νόμος.

Eυχαριστούμε
Για την Δημοτική Οικολογική Συνεργασία


Νούτσου Βασιλική

Η απάντηση της κ. Ειρήνης Κουνενάκη

ΓΕΡΑΚΑΣ, 30/04/2013
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 13660
ΘΕΜΑ : Διαχειριστικός απολογισμός Κοινωνικού Παντοπωλείου


Σε συνέχεια του ερωτήματος που θέσατε με το με αριθμ.11761/23.4.2013 έγγραφο σας με την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, έχω να σας ενημερώσω για τα παρακάτω:

1.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παλλήνης συγκροτήθηκε με την με αρ. 314/2011 (19/7/2011) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, ημερομηνία προγενέστερη του Ν.4071/2012, ο οποίος θεσμοθέτησε την λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων.
Η παραπάνω απόφαση αφορούσε την έγκριση λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου αλλά και τον κανονισμό λειτουργίας του. Θεσμοθέτησε την λειτουργία του με κανόνες διαφάνειας, αντικειμενικά κριτήρια και θέτοντας το πλαίσιο λειτουργίας. Προέβλεπε επίσης την συγκρότηση της Ειδικής Επιτροπής Κοινωνικών Παροχών η οποία συγκροτείται με απόφαση Δημάρχου, με αντικείμενο την αξιολόγηση των αιτημάτων.

2. Ο Ν.4071/2012 θεσμοθέτησε για πρώτη φορά την λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων, δίνοντας την δυνατότητα ταυτόχρονα για τα ήδη υφιστάμενα να λειτουργούν ως έχουν.
Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Παλλήνης δεν ήταν υποχρεωμένος να εναρμονισθεί με τον Ν.4071/2012 αλλά να διατηρήσει το κανονιστικό πλαίσιο ως έχει, με την με αρ. 263/2012 (25/10/2012) απόφαση δημοτικού συμβουλίου , τροποποιήθηκε ο κανονισμός λειτουργίας του και με την με αρ. 268/2012 απόφαση συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διαχείρισης και Εποπτείας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, η οποία προβλέπει την υποβολή εξαμηνιαίου διαχειριστικού απολογισμού στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Παλλήνης για έγκριση. Η πρώτη εξαμηνιαία έκθεση θα καλύπτει την χρονική περίοδο από τον Νοέμβριο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2013.

3. Ο Δήμος Παλλήνης, προκειμένου να διασφαλίσει την διαχρονική λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου με κανόνες διαφάνειας προχώρησε στα παρακάτω τα οποία δεν προβλέπονται από κανένα θεσμικό πλαίσιο:
  • Εφαρμογή ηλεκτρονικού προγράμματος αποθήκης για τα τρόφιμα που διακινούνται και συνεχώς βελτιώνει το σύστημα διάθεσης.
  • Τήρηση βιβλίων και καρτέλες δικαιούχων όπου αναφέρεται η μηνιαία εξυπηρέτηση των δικαιούχων
  • Αποδεικτικό παραλαβής από τους χορηγούς (ιδιώτες και συλλογικούς φορείς) για τις ποσότητες διάθεσης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
  • Αποδοχή από την Οικονομική Επιτροπή των χορηγιών των επιχειρήσεων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
  • Δημοσιοποίηση όλων των χορηγιών και δωρεών μέσα από ευχαριστήριες επιστολές.
4. Η Επιτροπή Διαχείρισης και Εποπτείας που συγκροτήθηκε με την 263/2012 απόφαση συγκλήθηκε μια φορά με διευρυμένη σύνθεση (Διευθυντής Κοινωνικής Υπηρεσίας, Υπεύθυνος εφαρμογών)προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν για την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Οι αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Ν.4071/2012 είναι η έγκριση της εξαμηνιαίας έκθεσης διαχειριστικού απολογισμού καθώς και η εποπτεία.

Τέλος, στην δύσκολη εποχή που βιώνουμε που αφενός οι ανάγκες για τη στήριξη των συνδημοτών μας διευρύνονται, αφετέρου δε η δυνατότητα χορηγιών από επιχειρήσεις συρρικνώνεται, είναι επιτακτική η ανάγκη για την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και στήριξης αυτών των θεσμών.

Εμείς, ως Δημοτική Αρχή προβαίνουμε σε κάθε τέτοια ενέργεια που δημιουργεί θετικές παρεμβάσεις στην κοινωνία και στον κοινωνικό ιστό.

Η αντιδήμαρχος
Ειρήνη Κουνενάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Blogger Templates